Thursday, February 18, 2010

Hasil Buruan Hari Ini

Salam semua. N3 sambungan suai padan set pemandangan kita tangguhkan dulu ya...sebab aku dah tak sabar2 nak kongsi hasil buruan ku hari ini. Sebenarnya aku memang nak buat n3 tentang hasil bater ngan rakan2 tetapi hasratku terpaksa kutangguhkan kerana barang2 yang dapat daripada rakan2 dah tak sabar2 aku atur dalam kabinet sebaik saja sampai hari tu, terutama set yg dapat dari kak Aton dan Kak Ajmah, sudah tersusun indah dalam kabinetku. Akibatnya aku malas nak keluarkan untuk tangkap gambar. Nantilah klu ada masa aku akan buat n3 khas tentang hasil barter dengan rakan2 alam mayaku.

Pinggan2 dan mangkuk2 ni bukanlah hasil buruan dari kedai apek tapi hasil pemberian salah seorang dari saudaraku. Sebenarnya dia dah lama suruh ambik kat rumahnya tapi  tak ada masa nak pergi sebab rumah dia agak jauh, lebih kurang sejam memandu dari rumahku. Mangkuk bubur tu dia bagi sebijik setiap satu. Manakala pinggan sakura dan bunga biru tu ada dua keping setiap satu.

Dan inilah dia yang membuatkan aku rasa berbaloi sangat memandu jauh2 ke sana. Aku memang dah lama mengidam teko aladdin kangkung ni, tau2 hari ni macam bulan jatuh ke riba pulak. Alhamdulillah...

Pinggan2 ni pulak aku dapat dari kedai apek dekat pekan tempat saudaraku itu tinggal. Alang2 dah sampai, aku pun pergilah kedai2 lama kat situ. Dalam banyak2 kedai yang aku masuk ada sebuah je kedai yang menjual pinggan mangkuk lama tapi harga dia sama ngan harga online. Agaknya apek ni apek up to date yang tau perkembangan semasa. Tentang harga tu aku boleh terima lagi tapi yang aku bengang sangat, apek tu sombong nauzubillah. Adakah dia suruh aku cepat2 pilih kalau nak beli sebab dia kata dia banyak kerja nak buat. Dahlah tu, aku blm decide nak beli dia dah bungkus. Melampau betul, mau rasanya aku hempuk kepala apek tu ngan pinggan2 tu, tapi nampak brutal sangatlah pulak... Aku sabar je ngan  apek tu dan terus memilih. Tak lama kemudian dia sound lagi suruh cepat sebab dia nak pergi minum. Hilang akal ke apa apek ni? tadi kata banyak kerja, ni dah nak pegi minum pulak. Geram betul aku ngan apek tu, dahlah kedai dia tu macam sarang tikus dia suruh kita cepat2 cari pulak, manalah boleh.... Lepas ni tobat aku  nak pegi lagi kedai apek sombong tu walaupun ada lagi pinggan mangkuk yang aku bekenan  kat situ. Pinggan mangkuk dumex pun apek tu ada jual tapi aku tak beli sebab dahlah sumbing sana sini dia masih nak jual mahal. Tak apalah apek kau simpan jelah buat pusaka...

Pinggan leper 10 inci ni aku dapat dua keping. Sekeping  bercop mohorkan Ocera dan sekeping lagi tak ada cop, mungkin kilang tu lupa nak cop..

Yang ini aku paling suka sekali. Pada pandangan mataku pinggan leper 9 inci ni sebijik macam pinggan OC. Kesan retak seribu pada pinggan ni pun sama ngan yang selalu terdapat pada set2 OC. Tapi cuba tengok cop kat montot pinggan ni..


Rupanya pinggan ni free gift kopi sebab di montotnya tertulis, A gift from JACOBS Europe's favourite coffee. Rupanya kopi pun ada jenama JACOBS, ingatkan biskut je.

Itu sajalah kisah suka dukaku hunting hari ini. Sehingga berjumpa dilain n3 wassalam....



3 comments:

♥ItaJeff♥ @Something To Share said...

Salam Ryana..
atukuii punya men sumbung itu apek..bikin panas pula kan hehehe...rajin jg ryana ni p menghunting...kak mcm malas2 sdh skrg..susah sdh bha mau cari piring2 lama ni di sini, abis licin sdh kan...hehehe...bha klu dpt yg cun2, kasi tau bha..cantik tu piring sakura tu..:-)

Ryana said...

salam kak Ita,
memang bikin panas bah itu apek, tembirang betul,nasib baik ada kesabaran sikit klu tidak ada pulak yg jadi muka depan Borneo Mail hehe..sekitar kk memang x ada sdh kak tapi pkn2 kecil lain ada lagi sikit2 tapi itulah, diorang pun sdh tau harga bah.bha klu jumpa pot baru saya kasih tau ha.

MrsNor said...

salam Ryana
amboiii banyaknya hasil yg dpt.. ni baru berbaloi baloi ...

Related Posts with Thumbnails

putera puteriku